Costurile pentru panourile fotovoltaice

Costurile panourilor fotovoltaice: cum le evaluăm corect? Actualizat Pentru Anul 2024

Energia verde este o sursă tot mai importantă de energie în lume și panourile fotovoltaice sunt una dintre cele mai accesibile opțiuni pentru a produce energie din surse regenerabile acasă sau la locul de muncă. Înainte de a investi în panouri fotovoltaice, este important să înțelegem costurile acestora și cum să le evaluăm corect.

Costurile panourilor fotovoltaice

Ce sunt panourile fotovoltaice și cum funcționează acestea?

Panourile fotovoltaice sunt plăci din silicon sau alte materiale semiconductoare care transformă lumina solară în energie electrică. Acestea funcționează prin captarea luminii solare și convertirea acesteia în energie electrică prin intermediul unui proces numit fotovoltaic.

Costurile panourilor fotovoltaice: de ce trebuie să ținem cont?

Costurile panourilor fotovoltaice pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea sistemului, tipul de panou, instalarea și alți factori legați de locație. De asemenea, este important să luăm în considerare costurile de întreținere și îmbunătățire a sistemului pe parcursul vieții acestuia.

Costul panourilor fotovoltaice:

Costul unui sistem fotovoltaic variază în funcție de dimensiunea acestuia și de tipul de panou ales. În general, prețul pentru un sistem fotovoltaic de dimensiuni medii poate varia între 3.000 și 6.000 de euro (pentru un sistem cuprins intre 3kW si 6kW), însă acest preț poate fi mai mare sau mai mic în funcție de alți factori.

Costurile de instalare:

Costurile de instalare pentru un sistem fotovoltaic pot varia în funcție de locație, dificultatea instalării și experiența instalatorului. De asemenea, este important să luăm în considerare costurile pentru conexiunea la rețeaua electrică și orice autorizații necesare. Aceste costuri pot varia si depind de fiecare situatie in parte.

Costurile de întreținere:

Panourile fotovoltaice sunt sisteme durabile și fiabile, dar acestea pot necesita întreținere regulată pentru a se menține în cele mai bune condiții de funcționare. Acest lucru poate include curățarea regulată a panourilor, înlocuirea componentelor uzate sau verificarea sistemului pentru orice probleme. Costurile de întreținere pot varia în funcție de dimensiunea sistemului și de frecvența întreținerii.

Avantajele și dezavantajele costurilor panourilor fotovoltaice

Avantaje:

  • Economii pe termen lung: Costurile pentru energia electrică pot fi ridicate, iar investiția într-un sistem fotovoltaic poate ajuta la reducerea acestor costuri pe termen lung.
  • Investiție sigură: Panourile fotovoltaice sunt sisteme durable și fiabile și oferă o investiție sigură pe termen lung.
  • Contribuție la mediu: Utilizarea energiei solare pentru producerea de energie electrică ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la protejarea mediului.

Dezavantaje:

  • Costuri inițiale ridicate: Investiția într-un sistem fotovoltaic poate fi costisitoare, în special dacă optați pentru un sistem de dimensiuni mari.
  • Dependență de lumină solară: Panourile fotovoltaice depind în mod direct de cantitatea de lumină solară disponibilă, ceea ce poate afecta performanța sistemului în anumite perioade.

Întrebări frecvente despre costurile panourilor fotovoltaice

Cât durează recuperarea investiției într-un sistem fotovoltaic?

Timpul necesar pentru a recupera investiția într-un sistem fotovoltaic poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea sistemului, costurile energiei electrice și costurile pentru instalare. În medie, se estimează că investiția poate fi recuperată într-un interval de 7-15 ani. Considerand scumpirile ce au avut loc in ultimul an, aceasta investitie poate fi recuperata si mai rapid.

Pot reduce costurile panourilor fotovoltaice prin intermediul subvențiilor guvernamentale?

Da, există subvenții guvernamentale disponibile pentru instalarea sistemelor fotovoltaice. Programul Casa Verde 2023 este unul dintre aceste programe, pe care vi-l si recomandam, mai ales ca procedura de anul acesta a fost simplificata considerabil.

Ce se întâmplă cu sistemul meu fotovoltaic atunci când se termină durata de viață a panourilor?

Producătorii oferă, în general, garanția funcționării panourilor fotovoltaice performante, în condiții perfecte pentru 25-30 de ani. Practic, până în anul 25 de funcționare, ele își păstrează un randament minim de 80% iar după aceea randamentul rămâne încă foarte ridicat ceea ce le face să fie foarte eficiente în continuare. 

Concluzie

Costurile panourilor fotovoltaice pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea sistemului, costurile pentru instalare și costurile de întreținere. Cu toate acestea, investiția într-un sistem fotovoltaic poate fi o investiție sigură pe termen lung, oferind economii pe termen lung pe costurile energiei electrice și contribuind la protejarea mediului prin utilizarea energiei solare. Dacă sunteți în căutarea unei soluții durabile și eficiente pentru producerea de energie electrică, luați în considerare investiția într-un sistem fotovoltaic.

Pentru mai multe informatii utile nu ezitați să ne contactati sau sa ne vizitati site-ul la sectiunea blog accesand urmatorul link: www.esol.ro/blog

Shopping cart

0
image/svg+xml

Cosul este gol

Continue Shopping
Adauga-ma pe lista de asteptare O sa va anuntam cand produsul revine in stoc. Va rugam sa ne lasati o adresa de email valida.

No fields found, please go to settings & save/reset fields